Paella z Walencji

Paella

Ponieważ paella osiągneła wielką popularność, przez cały czas ulega  ciągłej ewolucji, która daje  niezliczone warianty tego samego dania. Jest wiele teorii na temat składników jakie najlepiej jest używać. Oprócz klasycznych już owoców morza, paella może być  przygotowana:  z królika, węgorza, żabnicy, dorsza, krewetek, ślimaków i oczywiscie z warzyw. 

Paella z Walencji

Paella z Walencji

 Składniki na 4 osoby:

  • 8  dużych krewetek, lub 16 malych,
  • 250 g ośmiornicy,typu kałamarnica, lub mątwy
  • 250g małży,
  • 350 g mięsa z kurczaka,
  • 350 g ryżu
  • 700 ml bulionu z drobiu,
  • 200 g pomidorów (może byc sos pomidorowy, lub przecier)
  • 50 g zielonego groszku, albo fasolki szparagowej
  • ½  cebuli
  • 1 średnia puszka papryki marynowanej,
  • szafran, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Typ ryżu jakiego będziemy używać ma istotne znaczenie;  ryż “Bomba” jest najlepszym rozwiązaniem, dzięki swej zdolności absorpcyjnej. Jest prawie niemożliwe, aby danie wyszżo kleiste lub zbyt wodniste, jesli się go stosuje zgodnie z przepisem. Dla osób, które jeszcze nie czują się bardzo pewne  podczas gotowania, zaleca się delikatny ryż o wydłużonych ziarnach..

Teraz przechodzimy do niezbędnego sprzętu. Do przygotowywania tej potrawy powinniśmy  używac “paellera”, która kształtem przypomina dużą patelnię, ale jest głębsza i większa rozmiarem. Istnieją paellery o średnicy ponad 1m,  które służą do przygotowania jedzenia na wolnym powietrzu. Mówi się, że to gwarancja połowa sukcesu w zachowaniu wszystkich smaków,

W pierwszym rzędzie podsmażamy krewetki w sporej ilości dobrze rozgrzanej oliwy. Owoce morza odkładamy na bok i w tym samym oleju rumienimy mięso pokrojone w kawałki, na złoty kolor . Na koniec dodajemy czosnek i cebulę, aby następnie wszystko razem dobrze wymieszać.

Potem przychodzi kolej na kalmary i pomidory. Zostawiamy wszystkie składniki na ogniu, aby sos pomidorowy zgęstniał.  Dopiero w tym momencie dodajemy ryż, starannie mieszając, a potem stopniowo dolewamy wywaru z kurczaka, wcześniej podgrzanego.

Cały czas kontrolujemy, czy potrawa już gotowa, to znaczy, czy ryż jest wystarczajaco miękki, ale na tym etapie, pod żadnym pretekstem, nie wolno jej mieszać. Jeśli zauważymy, że nasza paella robi się zbyt sucha, możemy dodać więcej wywaru. Ten ostatni etap trwa zazwyczaj około 15 minut, przed samym podaniem w tym samym naczyniu w którym ja przyrządzaliśmy.

Publicado en Recepty.