Naleśniki z szynką i szparagami

Składniki na 4 osoby 

  • 1-2 puszki białych szparagów marki Marzo – 230g
  • 1-2 puszki papryki marynowanej marki Marzo – 190g
  • 12 plastrów szynki iberyjskiej lub szynki serrano
  • 12 plasterków sera
  • 100 g tartego sera
  • 100 ml oliwy z oliwek

Aby zrobić ciasto naleśnikowe trzeba wsypać mąkę do miski dodając powoli mleko, jajko i odrobinę soli. Wymieszać starannie, tak aby ciasto pozostało płynne i bez grudek.  Odstawić na kilka minut.

Posmarować  patelnię średniej wielkości oliwą i poczekać aż się rozgrzeje na średnim ogniu. Zrobić próbę z pierwszym naleśnikiem, wlewając ciasta łyżką wazową i rozprowadzając dokładnie po dnie patelni. Podsmażyć z obu stron. Tak samo robimy z następnymi naleśnikami, smarując patelnię oliwą za każdym razem.

Następny etap to zawijanie. Na każdy. naleśnik kładziemy najpierw plasterek szynki, plasterek sera i 1-2 szparagi oraz papryke marynowana pokrojoną w paski. Zwijamy wszystko razem w rurkę i układamy na żaroodpornym półmisku posypując tartym serem.

Przed podaniem  wstawić do piekarnika, tak długo, aż ser pozostanie przyrumieniony.

Smacznego!

 

Publicado en Recepty, Szynka z Hiszpanii.