Sałatka wiosenna

Sałatka Wiosenna

Sałatka warzywna ze szparagami, marynowaną papryką, tuńczykiem i majonezem z awokado.

Składniki na 4 osoby:

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

  • 1 puszka białych szparagów marki Marzo 230 gramów
  • 1 fasolka baby marki Marzo 220 g
  • 1 puszka marynowanej czerwonej papryki marki Marzo 340 g
  • 1 puszak kaparów Capucines marki Fragata 99G
  • 1 puszka oliwek marki Fragata 200 g
  • 1 puszka korniszonów marki Fregata 320 g
  • 1-2 puszki tuńczyka marki Yurrita 266 g
  • 2 średnie ziemniaki gotowane w łupinach 150 g
  • 2 gotowane marchewki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 duży albo 2 średnie dojrzałe awokado,
  • 1 cytryna,
  • Oliwa z oliwek 100 ml marki “Venta del Barón”,
  • 1 mała cebula 50 g.
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie.

W przeddzień gotujemy ziemniaki w mundurkach i w osobnym garnku 2 jajka na twardo.

“Majonez z awokado” będzie podstawą naszej sałatki. Wybieramy  łyżeczką miąższ  z 1 dużego awokado 1  lub 2 średniej wielkości i przy pomocy miksera mieszamy z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu i oliwą z oliwek. Można również użyć oliwę z puszki tuńczyka. Kładziemy majonez z awokado na dnie salaterki, gdzie będziemy przygotowywać sałatkę i uzupełniamy resztą składników. Kolejność nie ma większego znaczenia, ale szparagi i trochę papryki pociętej na paski, dobrze jest zachować na koniec. Posłużą nam do dekoracji dania.

W pierwszym rzędzie trzeba zdjąć skórę z ziemniaków i pokroić je w kostkę oraz umieścić w salaterce, razem z pokrojoną marchewką. Teraz otwieramy puszki i stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kapary, fasolkę, paprykę marynowaną pokrojoną w kostkę, posiekane oliwki I korniszony, tuńczyk i 2 jajka na twardo rozdrobnione oraz 1 cebulę również drobno posiekaną (nieobowiązkowe)

Mieszamy starannie wszystkie składniki, tak aby  „majonez” pokrył je dokładnie. Gdyby ilość majonezu okazała się niewystarczająca, zawsze można dodać więcej oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Jeśli brakuje któregoś z wymienionych składników, nie należy się  martwić,  bo to, co daje smak sałatce to tuńczyk, szparagi, oliwki, papryka, korniszony, oliwa i cytryną. „Majonez z awokado” może być zastąpione tradycyjnym majonezem.
Na wierzchu sałatki w formie gwiazdy układamy na przemian  białe szparagi  przeplatając paskami czerwonej papryki i plasterkami jajka. Danie jest gotowe aby pozostawić je w lodówce w przykrytym pojemniku i zabrać ze sobą na piknik.

Publicado en Recepty, Szynka z Hiszpanii.