Paella Valenciana

Paella to dar ogródów WalencjI dla świata

Paella od początku do naszych czasów

Paella, jako potrawa, ma długą historię, która pozwoli nam zrozumieć od jak dawna używano ryżu w rejonie Morza Śródziemnego i dlaczego  Hiszpanie, a nie Chinczycy wymyślili to genialne danie. 

Pola ryżowe

Pola ryżowe

Ryż  znany był w Europie od 330 roku pne, kiedy zostały przetarte pierwsze szlaki handlowe do Azji, a szczególnie do Chin. Jednakże w Hiszpanii nie uprawiano go aż do opanowania Półwyspu Iberyskiego przez Arabów w VIII wieku. Tak, czy inaczej to już ponad 1200 lat tradycji.

Pierwsze wzmianki o gotowaniu ryżu pojawiaja się w książce Sent Soví w roku 1324. Jest to przepis na ryż z mlekiem migdałowym. Później ukażą się informacje o wykorzystywaniu ryżu z podrobami w rosole. Stad już bliżej do wzbogacenia receptury o inne składniki, dostępne w ogrodzie i gospodarstwie. Już w tamtych czasach duże znaczenie miała zdolność ryżu do “pochłaniania smaków i aromatów”. Ta cecha będzie głównym powodem rosnącej popularności i uprawy tej rośliny na rozległych obszarach w okolicach Walencji i Tarragony.

Ryżowe żniwa

Ryżowe żniwa

W XVI w. Francisco de Paula Martí opublikowal w Walencji krótki traktat, w którym pokazuje, jak uniwersalny i sławny stał się ryż, bo ze wszystkim można go gotować “z mięsem, z rybami,  czy tylko z warzywami”.

Pierwsze wzmianki o paelli pojawiają się w rękopisie pochodzącym z XVIII wieku z przepisami kuchennymi pt „Pochodzenie paelli”. W tym źródle cennych informacji została wyjaśniona  różnica między „ ryżem katalońskim” i „ryżem z Walencji”  wraz z wyjawieniem kilku sekretów z przygotowywania.

Szczególny nacisk położony jest na pozornie proste zagadnienie; mianowicie jaki jest niezbędny warunek, aby paella, nie była zbyt sucha ani zbyt kleista.  W największym skrócie, tajemnica kryje się w proporcji ryżu do wody i oczywiście, w używanym do tego celu naczyniu, zwanym “paellera” (rodzaj glebokiej patelni). Ten aspekt przyrządzania  tradycyjnego dania jest kluczem do sukcesu. Żądni kulinarnej wiedzy smakosze, napewno trafią na wiele przepisów, gdzie całe to niełatwe zresztą misterium jest dokładnie wytłumaczone. Macie Państwo do dyspozycji:

Składniki - Paella z Owoców Morza

Składniki – Paella z Owoców Morza

  • Paella Valenciana (ryż, mięso kurczaka, mięso królika, zielona fasolka typu szparagowa, biała fasola, pomidor, szafran, papryka, oliwa z oliwek, sól i woda).
  • Paella de MariscosPaella z Owoców Morza (ryż, małże, krewetki, kałamarnica lub mątwa, langusty, zielona fasolka typu szparagowa, papryka zielona, papryka czerwona, pomidor, cebula, czosnek, szafran, bulion rybny, oliwa z oliwek, sól.
  • Paella Mixta – Paella Mieszana (ryż,, mięso kurczaka, mięso królika, krewetki, langusty, małże, kałamarnica lub mątwa, zielony groszek, pomidor. bulion rybny lub bulion z kurczaka, czerwona papryka, cebula, szafran, czosnek, pietruszka, oliwa z oliwek, cytryna, pieprz i sól).

    Składniki: paella warzywna

    Składniki – Paella Warzywna

  • Paella de Verduras – Paella Warzywna (ryż, zielona papryka, czerwona papryka, pomidory, karczochy, zielona fasolka typu szparagowa, zielone szparagi, cukinia, grzyby, czosnek, cebula. bulin z warzyw, szafran, oliwa z oliwek, pieprz i sól).

Jest w czym wybierać! Proszę tylko pamietać, że do tego dania nie należy dodawać chorizo, wyróżniającego się bardzo intensywnym smakiem, który zbytnio dominuje nad całą gamą pozostałych składników.

Danie zyskało duża popularność na terytorium Hiszpanii, a nawet poza jej granicami. Pod koniec wieku XVIII wieku, Belgowie znają ją i doceniają.

Największy sukces odnosi paella w gastronomii Walencji. Znaczne zwiekszenie spożycia tej potrawy w XIX wieku jest zwiazane z rozszerzeniem obszarów upraw ryżu na podmokłych terenach po obu brzegach rzeki Jucar i wokół Parku Naturalnego Albufera. 

Park Naturalny Albufera w Walencji

Park Naturalny Albufera w Walencji

Zbiory okazały się obfite i w kilkadziesiat lat później zainteresowanie  tą potrawą, daje się zauważyć w pobliskich prowincjach, takich jak Alicante, a wkrótce rownież na pozostych obszarach Hiszpanii.

W XX wieku, boom turystyczny w Hiszpanii sprawia, że w latach 60-tych, turyści przybyli z innych krajów, aby cieszyć się słońcem podczas wakacji, mają okazję spróbować paellę i szybko wpłyną na rosnacy  popyt. Klient ma zawsze rację, a więc nawet na obszarach, które nie znajdują się w pobliżu wybrzeża, można zamówić paellę w każdej restauracji. Jest tak również w przypadku Madrytu, który szczyci się  wieloma restauracjami, gdzie paella stanowi specjalność.

Paella Valenciana

Paella Valenciana

I tak, po trochu, ten kulinarny przepis podbija cały świat.

Publicado en chorizo, kałamarnica, karczochy, krewetki, langusty, małże, mątwa, oliwa z oliwek, Paella Valenciana, ryż, szafran, Szynka z Hiszpanii y etiquetado , , , , .