Do krojenia używamy ostrego noża

Jak należy przechowywać szynkę hiszpańską?

Umiejetność konserwowania różnych rodzajów żywności, wymaga pewnej wiedzy i orientacji; jaką lepiej jest przechowywać w lodówce, a jaką w temperaturze pokojowej … i to jest cały problem! Cóż, to samo dzieje się z szynką. Metody mogą się różnić w zależności od formatu, kształtu i wielkości, tzn: cała szynka, bez kości lub w plasterkach. 

Tu podajemy kilka wskazówek z podstawowymi instrukcjami, aby nie narazić na zmarnowanie cennego kawałka szynki, Przechodzimy do rzeczy bez dalszej zwłoki:

Cała szynka z kością

  • Przechowywać w całości i bez usuwania skóry, jeśli nie zużyjemy wszystkiego tego samego dnia.
  • Umieścić w chłodnym, suchym miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
  • Przykryć miejsce krojenia czystą ściereczką kuchenną, a następnie tym samym pokrowcem w którym była kupiona. Jeśli mieszkacie na terenie o bardzo suchym klimacie, można również pokryć samo cięcie tłuszczem, aby szynka nie wyschła.
  • Najlepiej jest odkroić tylko ilość do natychmiastowego spożycia. Próbując świeżo ukrojonej szynki, przekonacie się, że jej smak jest wyjątkowy!
  • Spożywanie całości może potrwać miesiące. Nawet kiedy zauważycie, że nowy plasterek jest nieco bardziej suchy; tak samo nadaje się do jedzenia. Ten rodzaj szynki, prawidłowo przechowywany, nie traci swoich wartości i dlugo będzie przydatna do konsumpcji.

Szynka bez kości

  • Musi być umieszczona w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
  • Temperatura przechowywania powinna być stała i niższa od pokojowej; wskazane jest używanie lodówki.
  • Aby zagwarantować odpowiednie warunki i zabezpieczyć przed czynnikami zewnetrznymi, można ją również zabezpieczyć folią.
  • Szynkę należy wyjąć z lodówki na jakiś czas przed spożyciem, aby nabarała odpowiedniej temperatury i w ten sposób uzyskała optymalny smak
  • Wskazane jest ukroić tylko tyle, ile mamy zamiar zjeść. 
  • Do krojenia najlepiej jest używać deski i bardzo ostrego noża, aby otrzymać cienkie plasterki.

    Porcja 200 gramów szynki

    Porcja 200 gramów szynki

Szynka w plasterkach

  • Zalecamy trzymać pokrojona szynke w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu; lodówka jest idealnym miejscem.
  • Lepiej przechowywać całe opakowanie w plastykowym pojemniku, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu z niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Można je również owinąć folią z tworzywa sztucznego.
  • Porcje do spożycia należy wyjąć na kilka minut przed podaniem, aby potrawa uzyskała odpowiednią temperaturę i optymalny smak.

Bardzo ważna jest wiedza, jak przechowywać hiszpańską szynkę, aby uniknąć zepsucia i spożywania jej w złym stanie. Teraz skoro już wiecie Państwo, że ryzyko nabycia wiekszej ilości szynki, jest minimalne, wystarczy zastanowić się, czy kupić w naszym sklepie internetowym Szynkę Iberyjską, czy też Serrano.

Publicado en Szynka z Hiszpanii y etiquetado , .