TTurrón – midałowy przysmak

Skąd pochodzi zwyczaj jedzenia nugatów na Boże Narodzenie?

W Hiszpanii nie ma bardziej typowego świątecznego deseru niż nugat … z czekolady, z migdałów, w stylu klasycznym i w wielu innych odmianach. Od niepamietnych czasów stanowiły one nieodłaczny element posiłku na Boże Narodzenie i inne uroczystości, takie jak Sylwester, czy Trzech Króli.

Turrón – Nugat z Jijony i Alicante

Powszechnie wiadomo, że nugat ma pochodzenie  arabskie, a na Półwyspie Iberyjskim stał się popularny w XI wieku, czyli kilkaset lat po opanowaniu tych terenów przez plemiona z północnej Afryki. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, dlaczego spożywa się go tylko w okresie świątecznym i jak to się zaczęło? Każdy z jego składników można kupić osobno przez cały rok. Jednak nugat pojawia się na stole jednie w Boże Narodzenie. Więc czemu? Czytajcie dalej, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje.

Istnieje kilka teorii, które mogłyby wyjaśnić, dlaczego nugaty są konsumowane właśnie na  Boże Narodzenie. Po pierwsze, produkty używane do wytworzenia tego deseru były bardzo drogie, wobec tego spożywano go tylko na specjalne okazje.  Chociaż początkowo nugat zjawiał się na stole jedynie u najbogatszych, z czasem stał się świątecznym przysmakiem wszystkich.

Po drugie, zakłada się, że rolnicy nie mając pracy po zbiorach, w miesiącach poprzedzających Boże Narodzenie, musieli w jakiś sposób zarabiać na życie. Jest zrozumiałe, że poza sezonem rolnicy, którzy dysponowali surowcami, okresowo poświecali się wytwarzaniu tych produktów rzemieślniczymi metodami, uświęconymi tradycją. 

Turrón Duro - Nugat z Alicante

Turrón Duro – Nugat z Alicante

Dzięki sprzyjającemu klimatowi jaki panuje na Półwyspie Iberyjskim rozpowszechniła się uprawa drzew migdałowych i pszczelarstwo rozwijało się w szybkim tempie. Kiedy w XVI wieku, kucharz króla Filipa II postanowił podać na deser nugat, w ramach świątecznego menu, szlachta zaczeła gorliwie naśladować ten nowy zwyczaj. Renoma nugata, jako wykwintnego deseru, szybko rozprzestrzeniła się w całej Hiszpanii, jak również we Francji i we Włoszech.

Teraz, gdy wiecie już Państwo więcej o nugacie, wystarczy go spróbować, aby sprawdzić czy faktycznie zasługuje na swoją sławę. Trudno jest oprzeć się bożonarodzeniowym przysmakom, a szczególnie najbardziej klasycznym nugatom z Jijony i z Alicante.

Publicado en nugat, turrón, turrón de Alicante, turrón de Jijona y etiquetado , , .