Dlaczego szynki iberyjskie są wieszane na suficie ?

Na pewno zauważyli Państwo w podróży po Hiszpanii, czy na zdjęciach,  że jest bardzo typowe w wielu barach, tawernach, restauracjach, winiarniach i sklepach znaleźć szynki zwisające z sufitu, Czy kiedykolwiek zastanawialiście się dlaczego?

Celem tej odwiecznej tradycji jest uzyskanie lepszej cyrkulacji powietrza,co w efekcie powoduje, że wilgoć lepiej wyparowuje z szynki, a nadmiar tłuszczu  zmniejsza się sukcesywnie . 

Często można też zauważyć, że na dole szynki przymocowany jest dziwny przedmiot, przypominający  trójkątny odwrócony “kapelusik”.  Jest to “chorrera”, prosty, ale niezbędny wynalazek, który służy do zbierania tłuszczu ściekającego po szynce. W ten sposób unika się plamienia podłogi.

Aby dowiedzieć się, co było początkiem tej praktyki, musimy cofnąć się do czasów inkwizycji (XVI-XVII wiek) i czasów prześladowania wszystkich, którzy nie byli praktykującymi chrześcijanami. Pokazać wszem i wobec, że jest w domu szynka wisząca u sufitu oznaczało, że jedzą wieprzowinę, a zatem nie mogą zostać posądzeni o przynależność do będącej w niełasce grupy Muzułmanów ani Żydów. Przypuszczalnie niektórzy chrześcijanie stosowali ten sposób dla różnicowania się od innych, aby uniknąć problemów. Chociaż ta wersja ma swój historyczny fundament, praktycznie, dawniej szynki umieszczano pod sufitem raczej dla higieny.

Każdy wytrawny znawca szynek wie, że efekty przechowywania tego produktu nie będą takie same, jeśli  jest ona umieszczona na stojaku,  lub dla odmiany zawieszona w przewiewnym, chłodnym i najlepiej zacienionym miejscu. Czasami szynka umocowana na stałe w uchwycie typu “jamonero” może być dotknięta przez pleśń, ponieważ brak jej naturalnej wentylacji.

Zostawić szynkę w pozycji wiszącej sprzyja kontynuowaniu procesu dojrzewania i polepsza jej smak.