Hiszpania – kraj do degustacji; kilka dań które trzeba spróbować

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a począwszy od maja pogoda jest idealna, aby zorganizować wycieczkę do Hiszpanii. Jeżeli planujecie trasę turystyczną i nie tylko pobyt na plaży, prezentujemy tutaj kilka dań w ramach gastronomicznego objazdu różnych regionów. 

Dania kuchni hiszpańskiej

Dania kuchni hiszpańskiej

Paella z Walencji (czyt. paeja)

Od momentu pojawienia się tego dania w Walencji, paella zdobyla ogromną  popularność i stała się typowym daniem kuchni hiszpańskiej . Jej odmiany są różnorodne, a ilość wariantów liczy się na tysiące. W zależności od regionu, jest przygotowywana w odmienny sposób; można nawet spotkać paellę ze ślimaków. Prawie każdy kucharz, czy kucharka mają swoje metody, ale zawsze jest jeden niezmienny składnik, który nie zawodzi i nie może go zabraknąć tzn ryż. Najlepszy ryż “Bomba”, specjalny na paellę pochodzi z delty rzeki Ebro (Katalonia, niedaleko Tarragony wartej zwiedzania ze względu na imponujący rzymski amfiteatr w centrum miasta, nad samym morzem).

Paella.mieszana w klasycznej wersji, zawiera  owoce morza,  mięso kurczaka lub królika oraz warzywa, To prawda, że takie połączenie jest niecodzienne, jak na nasz gust, ale najpierw trzeba spróbować, a później wyrazić opinie. Moglibyśmy się założyć, że będzie pozytywna. Tysiące  turystów, którzy uwielbiają paellę,  nie mogą się mylić.

 

Cocido z Madrytu czyli “groch z kapustą”po hiszpańsku

Cocido (czyt. kosido) jest popularnym, tanim i łatwym do przygotowania posiłkiem. Główny składnikiem jest groch, a właściwie jego odmiana, zwana ciecierzycą,  znaną w Europie od najdawniejszych czasów. Przez wieki nie cieszyła sie zbytnim powodzeniem, bo była uznanawana za potrawę tylko dla pospólstwa. Nie jest wykluczone, że sam sposób przyrzadania pochodzi od tradycyjnego czulentu jaki powoli i z namaszczeniem gotowali Żydzi Ashkenazi, począwszy od piątkowego popołudnia, aby był gotowy na sam Szabat. Oczywiście oryginalny przepis nie mógł zawierać wieprzowiny, chorizo, kaszanki i kości od szynki, które są obecnie obowiazkowo dodane.

Był to jeden z głównych pokarmów dla mieszkanców Kastyli i znane sa różne jego odmiany.  Jeden pojawia się nawet we wzmiance Cervantesa w „Don Kichocie”. (XVI) Cocido stopniowo zaczyna być akceptowane na codzień w kuchni madryckiej. W efekcie w XIX w. restauracje podawają go już jako „danie typowe” i od tego momentu zyskuje coraz większą sławę i uznanie smakoszy.

Cocido Madryckie czyli "groch z kapustą”

Cocido Madryckie czyli “groch z kapustą”

Oprócz wymienionej ciecierzycy, do przygotowania tego specjału konieczne są: kapusta, marchew, ziemniaki i zestaw różnych mięs. Niektórzy, lubią dodawać żeberka, czy golonkę. Właściwie wszystkie mięsa: wieprzowina, wołowina, kurczak lub inny drób nadają się na “cocido”. Nie można zapomnieć o chorizo, kaszance, boczku i kości z hiszpańkiej szynki, które dają tej potrawie specyficzny smak. Nie będziemy tutaj prezentować szczegółowego przepisu, ale wszystkie gospodynie domowe, zwykłe robić rosół i bigos są w stanie przygotować “cocido”, jeśli użyją odpowiednich w/w składników. W rzeczywistości jest to doskonała mieszanka właśnie rosołu z bigosem z dodatkiem ciecierzycy, czyli klasyczny “groch z kapustą”.

Najpierw podaje się rosół z makaronem, a następnie ciecierzycę i kapustę podsmażane z czosnkiem i mięso pokrojone na kawałki. Aby spróbować “cocido” w Madrycie, należy odwiedzić miasto w zimie, bo to  bardzo kaloryczne danie, spożywa się glównie o tej porze roku.

 

Pulpo z Galicji – Ośmiornica

Jest to tradycyjna potrawa z Galicji i nieodzowna w gastronomii tej prowincji Hiszpanii.  Przygotowanie tego dania wymaga najpierw ugotowania ośmiornicy w całości, najlepiej w garnku miedzianym. Po pokrojeniu na “dzwonka” i podgrzaniu w sporej ilości oliwy, podawana jest na drewnianej tacy, często z pieczonymi ziemniakami i posypana papryką.

Pulpo - Ośmiornica po Galicyjsku

Pulpo – Ośmiornica po Galicyjsku

W niektórych wsiach w prowincji Orense, raz w miesiącu, kucharki zwykłe sa przygotowywać ośmiornice bezpośrednio na ulicy, dla wszystkich osób, które pragną spróbować tego przysmaku.  Jest to tani i prosty sposób na poznanie nowej potrawy.

Jak w tym przypadku połączyć turystykę z poszukiwaniami gastronomicznymi. To bardzo proste. Przy okazji wizyty w Santiago de Compostela, ktòre oprócz sławy najstarszego  w Europie celu pielgrzymek, znanego już 1000 lat temu,  jest miejscem bogatym w zabytki architektury ze starym miastem o urokliwej średniowiecznej atmosferze.  

Odległość między Orense i Santiago de Compostela to tylko 100 km.

 

 

Tapa - Tortilla z Tuńczykiem i Papryką Marynowaną

Tapa – Tortilla z Tuńczykiem i Papryką MarynowanąTortilla

Tortilla (czyt. tortija)

Jest to bardzo prosty przepis, powszechnie stosowany w całej Hiszpanii. Mówi się, że pochodzi z północnej  kraju, a dokładnie z Navarry, ale prawda jest taka, że trudno jest przypisać go do konkretnego miejsca, a spróbować można  wszędzie. Głównymi składnikami są jajka i ziemniaki, ale.przygotowuje sie również z cebulą, papryką, pieczarkami, tuńczykiem i wieloma innymi dodatkami.

Swoją popularność zawdzięcza temu, że może służyć jako danie główne lub jako przekąska typu „tapa” o każdej porze dnia.

 

 

 

Gazpacho z Andaluzji (czyt. gazpaczo)  

Chłodnik Gazpacho z Amdaluzji

Chłodnik Gazpacho z Amdaluzji

Kolejne proste i niezbędne w kuchni hiszpańskiej danie. Ta zimna zupa pomidorowa u niektórych wywołuje grymas niesmaku, ale wiele innych wpada w pełny zachwyt nad tym genialnym wynalazkiem, szczególnie w bardzo gorące dni.

Poza głównymi składnikami jak pomidory, ogórek, cebula, czosnek i oliwa z oliwek oraz cytryna, albo ocet dodaje się do niej bułkę namoczona w wodzie. Są tacy, którzy uzupełniają  przepis papryką  i ostatnio istnieją też  warianty z arbuzem jako głównym elementem.

W wersji klasycznej z pomidorami, lub w tej unowocześnionej, “gazpacho” jest doskonałym rozwiązaniem jako pierwsze danie nie tylko na hiszpańskie lato. Zamiast pokrojonych w kostkę pomidorów, ogórka i cebuli, można na wierzch, położyć jajko pokrojone na cząstki i trochę szynki, aby potrawa byla bardziej pożywna.