Jak pokroić hiszpańską szynkę w plasterki?

Aby prawidłowo podeść do zadania krojenia szynki hiszpańskiej w domu, należy trzymać się kilku prostych zasad. (więcej na ten temat http://www.jamonarium.com/en/content/27-spanish-ham-types-parts-pata-negra-bellota-serrano-iberico).

Stojak do szynki

Stojak do szynki

Najpierw należy przygotować odpowiednie narzędzia: uchwyt do szynki, czyli “jamonero”, krótki sztywny nóż i długi, elastyczny nóż, specjalny do krojenia szynki tego rodzaju. Obydwa noże powinny być dobrze zaostrzone, co jest bardzo istotne.

Następnie należy umieścić szynkę w uchwycie, Ważne jest, aby podstawa, na jakiej mamy umocowaną szynkę, była solidna, bo inaczej będzie się poruszać podczas krojenia. Skrajamy skórę z wierzchu i warstwę tłuszczu pod spodem, pokrywającą szynkę. Za pomocą długiego noża kontynuujemy krojenie szynki, ustawiając go płasko i starając się, aby plasterki byly cienkie, ale jak najdłuższe i jak największe; cały czas w ten sam sposób, aż dotrzemy do samej kości. Wtedy odwracamy szynkę i powtarzamy te czynności z drugiej strony.

Kawałki mięsa najbliżej kości są bardzo smakowite.  Najłatwiej jest odciąć je krótkim nożem, aby potem podać jako „tapas”.

Smacznego!