Jak przechowywać szynkę iberyjską

Kiedy zdecydowaliśmy się kupić naszą szynkę w sklepie internetowym  i już otrzymaliśmy przesyłkę w domu, w pierwszej kolejności trzeba wyjąć ją  z pudełka i z  plastykowego opakowania.

Szynka powinny być przechowywana w chłodnym (maximum 15 ° C), suchym i chronionym przed owadami miejscu.  Zaleca się powiesić ją tam gdzie mamy przewiew, lub postawić na specjalnym stojaku zwanym “jamonero”. Najlepszy smak ma szynka świeżo krojona i podawane w temperaturze pokojowej (19 ° – 22 ° C); nie powinno się jej jeść bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Oto sugestie dla zapewnienia idealnych warunków konserwacji naszej szynki po odkrojeniu kilku cienkich plastrów: Należy na to miejsce położyć warstwę tłuszczu, który został wcześniej usunięty, aby zapobiec wysychaniu. Następnie trzeba przykryć szynkę czystą bawelnianą, lub lnianą ściereczką.

Czasem, jeśli szynka nie jest dobrze zabezpieczona, kiedy już zaczelismy ja kroić. Mogą pojawić się zmiany w jej wyglądzie, z powodu temperatury lub zbytniej wilgotności.

Jeśli zauważymy na wierzchu, warstwę białej pleśni, nie ma powodu do zaniepokojenia co do jej stanu i przydatności. Jest to bez większego znaczenia. Trzeba po prostuo oczyścić to miejsce papierowym ręcznikiem nasączonym olejem i spokojnie kontynuować krojenie i spożywanie szynki.