Szynka Jabugo

Szynka Jabugo jest tematem, który wywołuje wiele kontrowersji. Kiedy mówimy o szynce Iberyjskiej z Jabugo (czyt. Habugo) mamy na myśli wyłącznie tę która pochodzi z okolic miejscowości Jabugo, w prowincji Huelva (Andaluzja). Często zdarza się, że zdecydowana większość osób, które wchodzą do sklepu z prośbą o szynkę Jabugo, w rzeczywistości chcą kupić szynkę iberyjską. Oznacza to, że termin “Jabugo” jest powszechnie kojarzony  z produktem wysokiej klasy.  

Jest to spowodowane,  między innymi,  skuteczną kampanią reklamową, prowadzoną przez niektórych producentów w regionie Jabugo, takich jak Sanchez Romero Carvajal. Dzięki jego zdecydowanej, wieloletniej działalności w promowaniu rodzimych szynek iberyjskich, co zawsze znajdowało odbicie w realiach jeśli chodzi o najlepsze surowce i sprawdzone tradycyjne metody produkcji; marka Jabugo stała się symbolem najwyższej jakości nie tylko w Hiszpanii.

Prawdą jest, że nawet po zakupie szynki iberyjskiej, ludzie często nie wiedzą, co jedzą. Obecne przepisy regulujące tę kwestię nie są dostatecznie jasne i stwarzają spore zamieszanie wśród konsumentów. Szynki z Jabugo mają jako nazwę pochodzenia D.O.P. Jamón de Huelva, narazie D.O.P. Jamón Jabugo nie istnieje, a raczej nie jest oficjalnie uznana.

DOP Chroniona Nazwa Pochodzenia“Jamón de Huelva”jest używana w odniesieniu do szynki ze świń iberyjskich hodowanych na wolności i karmionych żołędziami w okresie tuczu. Te szynki zostały wyprodukowane w tradycyjny sposób i miejscem ich pochodzenia, hodowli i tuczu jest jedna z 31 gmin w prowincjach: Huelva, Cáceres, Sewilla, Kordoba, Badajoz, Malaga i Cádiz; w tym Jabugo. Charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, co zawdzieczają unikalnym warunkom klimatycznym występującym w Sierra de Huelva.

Do produkcji tych szynek wykorzystywane są wyłącznie świnie z certyfikatem tzn. należące do czystej rasy iberyjskiej, hodowane na wolnym powietrzeu, pastwisk obfitujących  w dęby, tak aby mogły byc żywione żołędziami i naturalnymi paszami w okresie wzrostu, zwanego “Montanera“.

Szynka Iberyjska jest jednym ze skarbów kuchni hiszpańskiej i dlatego dąży się do zapewnienia ochrony rasy iberyjskiej oraz wszystkich zwyczajów i tradycji, które mają z nią związek.

Rada Nadzorcza zajmująca się sprawami szynki iberyjskiej, wdrożyła już szereg D.O.P (Chronionych Nazw Pochodzenia) w celu zagwarantowania tradycyjnej produkcji tej szynki, silnie zakorzenionej na tych terenach od wieków.

Rozporządzenia z nowymi warunkami sprzedaży i bardziej precyzyjną terminologią na etykietach, zostały wprowadzone, aby konsumenci byli w stanie łatwo zidentyfikować ten cenny produkt w momenci zakupu.